Blog

Wpadnij tu, żeby przeczytać o zdrowej diecie, odpowiednim stosowaniu leków oraz ich interakcji z jedzeniem i informacjach o chorobach dietozależnych.

środa, Marzec 10, 2021, 20:44

Osteoporoza wydaję się chorobą starszych pań, ale czy na pewno nie dotyka też młodszych osób? Osteoporoza jest jedną z wielu chorób dietozależnych, chociaż powody jej powstania mogą być różne (wiek, dieta, przyjmowane leki, choroby) to odpowiednia dieta może na pewno pomóc. Jest to choroba, której widzimy skutki po latach, ale najczęściej pracujemy na nią wiele lat.

 

Objawy osteoporozy

Osteoporoza długo nie daję żadnych objawów. Jest to podstępna choroba, w której często pierwszym objawem jest… złamanie kości. Całkiem łatwo się zorientować, że coś jest nie tak skoro łamiemy kość przy pozornie niegroźnym upadku np. przewracając się na chodniku (profesjonalnie mówi się upadek z wysokości własnego ciała). Są to złamania niskoenergetyczne, czyli złamanie pod wpływem takiej siły, która nie złamała by zdrowej kości.
Jest to spowodowane obniżoną gęstością mineralną (inaczej masy kostnej) oraz jakością tkanki kostnej.

Pierwszymi objawami osteoporozy mogą być bóle pleców w odcinku krzyżowym. Często dochodzi do złamań kręgów tego odcinka, których można być nawet nieświadomym. Z czasem gdy zaczyna się to pogłębiać dochodzi do powiększonej kifozy piersiowej (robi się garb) z tego powodu kręgosłup źle pracuję, trudniej jest się schylać, schodzić po schodach.

 

 

Fizjologia tkanki kostnej

Zdrowe kości są bardzo oporne na rozciąganie a także na duży nacisk. Wydawać by się mogło, że ta twarda tkanka jest dosyć statyczna. Nic bardziej mylnego! Kości są złożone z dwóch głównych komórek osteoklastów i osteoblastów czyli tzw komórek kościogubnych i kościotwórczych. Jak sama nazwa wskazuję jedne „zjadają kość” a drugie ją odbudowują. U zdrowych osób komórki te uzupełniają się wzajemnie dzięki czemu kości są cały czas odporne na złamania. Jednak czasem to kościotwórcze komórki mają za mało materiałów (np. wapnia) do tworzenia nowych struktur kostnych, na skutek tego kości „rozmiękają” i są bardzo osłabione, nie są w stanie utrzymywać prawidłowej postawy ciała i łamią się pod małym naciskiem. Procesy kościotwórcze są pod ścisłą kontrolą hormonalną m.in. witaminy D, kalcytoniny, parathormonu, estrogenów.

 

 

Kto jest zagrożony osteoporozą ?

Czynniki ryzyka to: 


• wiek kobiety >65 lat mężczyźni >70 lat
• kobiety
• mała podaż wapnia (powinno spożywać się 1000-1200mg)
• niedobór witaminy D
• mała lub nadmierna podaż fosforu (bardzo ważny jest stosunek wapnia do fosforu w diecie, który powinień wynosić 1:1, jednak w codziennej diecie najczęściej przyjmujemy więcej fosforu niż wapnia co dodatkowo hamuje wchłanianie wapnia z jedzenia
• niedobór białka lub dieta bogatobiałkowa
• nadmierne spożywanie kawy (> 3 filiżanek kawy, zwłaszcza jeśli spożycie wapnia w diecie jest małe)
• palenie tytoniu i alkoholizm
• siedzący tryb życia (nasze kości przystosowują się do obciążeń mechanicznych, jeśli mało się ruszamy i nie stymulujemy naszych kości do rozwoju to są one coraz słabsze).

 

 

Dlaczego najczęściej chorują kobiety po menopauzie?


U każdego z wiekiem masa kostna maleje, jest to proces naturalny, możemy go spowolnić dzięki odpowiedniej diecie i aktywności fizycznej. Na kości duży wpływ mają estrogeny gdy w okresie menopauzalnym estrogenów jest co raz mniej obniża się jakość masy kostnej. Dlatego szczególnie w tym okresie powinno zadbać się o kości np. poprzez spożywanie większej ilości wapnia w diecie lub przyjmowanie go w postaci tabletek oraz suplementowanie witaminy D.

 


Jakie choroby sprzyjają rozwojowi osteoporozy?

Jest ich bardzo dużo, jeśli chorujesz na jedną z nich nie oznacza to, że masz osteoporozę, ale być może powinnaś/powinieneś zwrócić większą uwagę na profilaktykę osteoporozy. Osteoporozę, która jest powikłaniem choroby nazywamy wtórną.
• zaburzenia hormonalne (nadczynność przytarczyc, nadczynność tarczycy, cukrzyca typu 1, endometrioza, hiperprolaktynemia)
• choroby układu pokarmowego związane ze zmniejszonym wchłanianiem (stan po resekcjach żołądka, jelit, operacjach bariatrycznych, choroby zapalne jelit, celiakia)
• choroby nerek (zespół nerczycowy, przewlekła choroba nerek (zwłaszcza w okresie dializacyjnym)
• choroby układu oddechowego (POChP-przewlekła obturacyjna choroba płuc, mukowiscydoza).

 

 

Co zrobić, żeby nie zachorować? 

Jak zwykle prawidłową odpowiedzią jest aktywność fizyczna i zdrowa dieta o odpowiedniej ilości wapnia, fosforu oraz białka.
Kości prawidłowo się rozwijają jeśli są regularnie poddawane obciążeniom podczas wysiłku fizycznego np bieganie, jazda na rowerze, gimnastyka, trening siłowy. 

Jak zadbać o prawidłową podaż wapnia ? Przeczytaj wpis Wapń - z czym to się je?


Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem